Iedereen is sterfelijk, maar bijna niemand praat over de manier waarop zijn laatste afscheid eruit moet zien. We vinden het een vervelend onderwerp en stellen het gesprek erover uit, of we vinden dat nabestaanden maar moeten beslissen.

Ruim vier op de tien Nederlanders heeft de afgelopen zes maanden een uitvaart van een dierbare meegemaakt. Toch heeft bijna de helft (48%) voor zijn eigen uitvaart nog niets voorbereid. En voor zover we uitvaartwensen hebben, bespreken we die niet met anderen. Zo weten Nederlanders in maar liefst 71% van de gevallen niet of hun partner begraven of gecremeerd wil worden. Ook van de wensen van vrienden of familie hebben de meeste mensen geen idee. Maar liefst 83% van alle ondervraagden weet niet of hun beste vrienden begraven of juist gecremeerd willen worden.

Voor wie is de uitvaart belangrijk?
Is het erg dat uitvaartwensen onbekend zijn? Dat hangt ervan af voor wie de uitvaart volgens jouw het belangrijkst is. Veel Nederlanders vinden dat dat de nabestaanden zijn. Die zouden daarom best wat te zeggen mogen hebben over de keuze voor de muziek, de bestemming van de as, de keuze of ex-partners welkom zijn op de uitvaart, de locatiekeuze en wat en door wie er gesproken wordt. Alleen als het gaat om de keuze tussen begraven, cremeren of ter beschikking stellen aan de wetenschap, gaat volgens de Nederlander de wens van de overledene boven die van de nabestaanden. Het zou dan ook goed zijn als u dergelijke basiswensen vast zou leggen, ook voor uw eigen gemoedsrust. Want in een eerder onderzoek gaf 87% van de ondervraagden aan het heel erg te vinden als ze worden gecremeerd, terwijl ze begraven hadden willen worden, of andersom.

Eerst de financiering bespreken…
Als je nooit met anderen jouw ideeën over jouw rouwplechtigheid bespreekt, is de kans groot dat je nabestaanden bij plotseling overlijden niet de uitvaart regelen die je had gewenst. Maar hoe zet je jezelf over de aarzeling heen om over de uitvaart te praten? Misschien is het een idee om bij de meer zakelijke kant te beginnen: bij een gesprek over de uitvaartkosten. Kan je vermogen reserveren voor de uitvaart of is verzekeren beter? En welke verzekering past dan bij je? Neem gerust contact op met ons kantoor om de verschillende mogelijkheden te bespreken.

… dan wensen vastleggen
Als je de financiering van de uitvaart geregeld heeft, is het misschien gemakkelijker om ook de wensen voor de uitvaart te bespreken. Veel uitvaartverzekeraars bieden een leidraad om daarover na te denken. Je kunt stap voor stap een lijst met aandachtspunten aflopen en jouw wensen vastleggen. Bespreek ze met je dierbaren en bedenk dat je jouw wensen altijd nog kunt veranderen.