Veel mkb-ers hebben hun online veiligheid niet in orde, blijkt keer op keer. Maar dat voelt pas als een probleem als er echt iets gebeurt. Jammer dat het dan al te laat is. Word wakker en kom in beweging.

Veel mkb-ondernemers erkennen dat zij een cyberrisico lopen. Toch blijkt ruim driekwart zich daarover geen zorgen te maken. En 43% denkt zelfs dat zijn bedrijf niet interessant is voor cybercriminelen. Gek eigenlijk, want de helft van de mkb-ondernemers heeft te maken gehad met een cyberincident.

Experts wel bezorgd
Mkb-ondernemers maken zich dan misschien geen zorgen, 6 op de 10 ICT-beheerders die deze mkb´ers als klant hebben, doen dat wel. Zij vinden dat de digitale veiligheid van de mkb-bedrijven een stuk beter kan, blijkt uit onderzoek. Zo blijkt dat 16% van de mkb´ers geen back-up systemen gebruikt en bijna een kwart geen antivirussoftware heeft op alle systemen die in verbinding staan met internet. Ook uit de Risk Barometer 2018 blijkt dat risico-experts wereldwijd zich zorgen maken. Maar liefst 40 procent van 1.900 ondervraagden uit tachtig landen vindt op dit moment cyberincidenten het belangrijkste risico voor bedrijven. In Nederland is dat zelfs 54 procent.

Top 5 meest voorkomende kwetsbaarheden
Onzorgvuldigheid bij procedures en gebruik van wachtwoorden, back-up bestanden, inrichting en onderhoud.

Slecht beveiligde routers en firewalls, waardoor het netwerkverkeer gewijzigd/afgeluisterd kan worden.
Problemen met SSL-certificaten of webstatistieken die voor iedereen inzichtelijk zijn (gegevens van klanten, orders, wachtwoorden, facturen). Deze gegevens kunnen eenvoudig misbruikt worden voor (identiteit)fraude en chantage.
Achterstallig onderhoud aan mail en webservers, waarbij niet de laatste patches zijn geïnstalleerd, waardoor de server gemakkelijk overgenomen kan worden.
Servers en websites blijken al gehackt. Als gebruikers naar deze server gaan, staat de browser dat niet toe, of in het ergste geval loopt de gebruiker een virus op.
Wat kunt u doen?
Zorg ervoor dat u beschikt over expertise op het gebied van cyberbeveiliging. U kunt die expertise zelf in huis halen of een externe partij inschakelen. Maar het is wel belangrijk dat u verantwoordelijkheid neemt en niet achterover leunt omdat u een ‘mannetje’ heeft die alles wel voor u in orde zal maken. Verdiep u in de risico’s, laat u voorlichten en volg adviezen op. Goed nieuws: om het cyberbewustzijn te verhogen, trekt minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid 1,2 miljoen euro uit om mkb’ers voor te lichten en te trainen.

Uiteraard laat u zich ook adviseren over de mogelijkheden, de voorwaarden en de kosten van een cyberverzekering. Neem daarvoor contact op met ons kantoor.