De deeleconomie wint aan populariteit. Niet zelf een boormachine , verticuteerhark of auto aanschaffen, maar die van een ander gebruiken. Tegen betaling of gratis. Maar als er iets met die spullen gebeurt, bent u dan wel verzekerd?

Spullen lenen of huren is van alle tijden, maar internet en sociale media hebben de deeleconomie pas echt een flinke stimulans gegeven. Via online platforms kunt u snel en gemakkelijk contact leggen met anderen en zo van alles met elkaar delen. Denk aan een vakantieadres via Airbnb, een auto via Snappcar of gereedschap via Peerby.

Schade aan geleende spullen
Het aantrekkelijke van de deeleconomie ligt niet alleen in de mogelijkheid om geld te besparen. Het past ook in de moderne trend van duurzaamheid, kleinschaligheid, sociale cohesie en vertrouwen. Maar hoe positief ook, er zit wel een addertje onder het gras. En dat zijn de verzekeringen. Want hoe zit dat als iemand schade toebrengt aan die geleende woning, auto of spullen?

Aansprakelijkheidsverzekering geldt niet
Misschien denkt u dat uw aansprakelijkheidsverzekering schade vergoedt die u toebrengt aan de spullen van een ander. Helaas. In de aansprakelijkheidsverzekering is vaak een zogenaamde opzichtclausule opgenomen. Als u om wat voor reden ook zaken van iemand anders voor uzelf gebruikt, is er geen uitkering als u daaraan schade veroorzaakt.

Commerciƫle activiteit
Maar schade aan uw inboedel, uw woning of uw auto wordt toch wel vergoed als u daarvoor verzekerd bent? Ook als iemand anders die schade heeft veroorzaakt? Doorgaans wel, maar er kan een probleem zijn als u geld heeft gevraagd voor het gebruik. Uw verzekeraar kan dat beschouwen als een commerciƫle activiteit en dan biedt een particuliere verzekering geen dekking.

Iets geregeld?
Wat moet u nu doen als u uw woning, uw auto of andere spullen tegen betaling uitleent aan iemand anders? Ga er in ieder geval niet klakkeloos vanuit dat schade verzekerd is. Maar dat u nergens op kunt rekenen, is ook niet waar. Soms is er iets geregeld door het platform waar u gebruik van maakt. Een aanrader om dit van tevoren goed uit te zoeken.

Vraag het na
Verzekeraars zijn bovendien bezig oplossingen te zoeken voor het probleem, maar ze hebben hiervoor elk hun eigen beleid. Soms is verzekeren wel mogelijk, maar tegen een wat hogere premie. Of soms vervalt alleen een deel van de dekking. Vraag uw verzekeraar hoe uw inboedel, woning of auto verzekerd zijn als iemand anders daar tegen betaling gebruik van maakt.